Belangrijke informatie voor jou over de behandeling
Als acupuncturist kan ik je behandelen met verschillende technieken: naalden, moxa, cupping, of een combinatie hiervan. De behandeling kan worden ondersteund met voedings- en leefstijladviezen. Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Waar moet je aan denken voor je naar een afspraak komt?
- Neem de gegevens van je zorgverzekeraar mee indien je aanvullend verzekerd bent
- neem 2 grote handdoeken mee
- draag loszittende kleding
- vermijd zoveel mogelijk drukte en stress voor en na elke behandeling
- vermijd zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning voor en na de behandeling
- zorg dat je niet met een te volle of te lege maag komt
- voor vrouwen geldt dat tijdens de menstruatie en gedurende de zwangerschap bepaalde acupunctuurpunten niet gebruikt mogen worden. Geef het dus aan mij door als je zwanger bent of zwanger wilt worden.
- Gebruik je medicijnen? Neem dan een overzichtje mee naar het eerste consult.
En hoe gaat het verder na de behandeling??
- Drink voldoende thee/water
- Vermijd stress en drukte, zorg voor voldoende nachtrust
- Vaak voel je je na een acupunctuurbehandeling meer ontspannen en wat loom of moe.
- Soms voel je een wat dof, zwaar gevoel in het behandelde gebied of over je hele lichaam. Dit is normaal en het gevoel trekt vanzelf weer weg, meestal binnen 24 uur.
- Klachten kunnen tijdens de behandeling al verminderen, maar het kan ook na een aantal dagen pas minder worden.
- Het komt soms ook voor dat de klachten erger worden, en toch is ook dat een goed teken. De behandeling heeft het lichaam in beweging gezet.
Acupunctuurnaalden
De meest bekende behandeltechniek is die met naalden. Hierbij worden flinterdunne, steriele naaldjes (steriel verpakt en voor 1-malig gebruik) ingebracht op acupunctuurpunten op het lichaam. De acupunctuurpunten liggen op meridianen dat zijn banen in het lichaam waarlangs de Qi (levensenergie) circuleert. De meridianen liggen aan de buitenkant van het lichaam, maar ook er binnen in, zoals in de organen.
Door naalden te prikken in de acupunctuurpunten kun je de Qi circulatie in en om de meridianen en dus in je lichaam beïnvloeden.
Hierdoor kan er het volgende gebeuren:
- de doorstroom van Qi/energie of de kwaliteit van de Qi/energie verbetert
- de Qi/energieblokkade verdwijnt
- de hoeveelheid Qi/energie neemt toe of verplaatst naar een gebied waar een tekort is
Op deze manier kun je een disbalans in het lichaam herstellen zodat er weer een natuurlijke balans ontstaat. Hierdoor kunnen alle vormen van pijn en ongemak, die beide het gevolg zijn van disbalans, verdwijnen, zowel in het geval van chronische als acute klachten.
Tijdens de behandeling gaat de energie in het lichaam weer stromen. Je kunt dit soms merken aan een klein schokje, lichte tinteling of juist een zwaar gevoel bij het naaldje. Over het algemeen wordt dit niet als vervelend ervaren. Dit gevoel wordt De Qi genoemd en duurt maar even. Afhankelijk van de klacht en de diagnose blijven de naaldjes tussen de 20 en 30 minuten zitten.
Mogelijke bijwerkingen acupunctuur
Er kunnen tijdens de behandeling minder aangename effecten optreden. Deze zijn niet bedreigend voor de gezondheid en vaak van voorbijgaande aard. Hier volgt een lijst van mogelijke bijwerkingen:
- tijdelijke verslechtering van de klachten: de reacties op een behandeling zijn niet goed te voorspellen. Het is mogelijk dat men zich onmiddellijk beter gaat voelen maar de klachten kunnen ook in eerste instantie iets verergeren. Deze verergering dient na enkele dagen weer weg te zijn. Het kan helpen om na een behandeling voldoende water of kruidenthee te drinken en rust te nemen.
- vermoeidheid: Vermijd zware fysieke en/of mentale inspanningen na een acupunctuurbehandeling en zorg voor voldoende nachtrust
- spierpijn en pijn thv de aangeprikte punten: deze sensatie verdwijnt meestal na 24u maar kan soms langer aanhouden.
- blauwe plekken/kleine bloedinkjes: ter hoogte van de aangeprikte punten kan een kleine onderhuidse bloeding optreden. Dit is niet verontrustend maar kan, wanneer het in het gezicht optreedt, wel tijdelijk cosmetisch storend zijn. Het kan ook zijn dat er wat bloed vrijkomt na het verwijderen van een naald, dit stopt altijd snel.
- onwillekeurige spiersamentrekkingen: dit kan tijdens of na een behandeling optreden in een spier die behandeld wordt maar evengoed op een andere plek in het lichaam en is van voorbijgaande aard.
- licht in je hoofd: komt zelden voor maar kan in de hand gewerkt worden door (te) snel rechtstaan na een behandeling of het krijgen van een behandeling op een nuchtere maag. Neem de tijd om van de behandeltafel te komen en je rustig weer aan te kleden en blijf zo nodig even zitten tot de klachten verminderen.
- ongecontroleerd vrijkomen van emoties: acupunctuur kan zowel fysiek als emotioneel een intense ervaring zijn, waarbij mensen bv tijdens of na een behandeling sneller gaan huilen. Ook bij behandeling van een louter fysieke klacht is een toegenomen emotionele gevoeligheid niet uitgesloten.
Hoewel de beschreven mogelijke bijwerkingen zelden reden zijn tot bezorgdheid, voelt iemand zelf zijn lichaam uiteraard het beste aan. Als één van de bovenstaande bijwerkingen te hevig aanvoelt of te lang aanhoudt of er treden bijkomende negatieve reacties op een acupunctuurbehandeling op, neem dan contact met me op.
Moxa
Als aanvulling op de acupunctuur behandeling gebruik ik indien nodig, moxa-therapie. Moxa wordt gemaakt uit samengeperst gedroogde bladeren van het bijvoetskruid. Door de moxa te verhitten en boven een acupunctuurpunt, meridiaan of op een pijnplek te houden, wordt de doorbloeding en/of de Qi gestimuleerd. De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm vanwege de doordringende warmte die de Moxa afgeeft.
Het is ook heel goed mogelijk om zelf thuis met moxa aan de slag te gaan, ik zal je hierbij helpen.
Moxalamp
Met de moxalamp kan een hele zone diep verwarmd worden, zoals de voeten, buik of rug.
Mogelijke bijwerkingen moxa
- Moxa kan bij gebruik in de avond wat slaap problemen geven, dus het beste niet in de uren voor het slapen gaan gebruiken.
Cupping
Bij cupping zet ik bollen (cups) over de acupunctuurpunten. De cups worden vacuüm getrokken. Hiervoor gebruik ik siliconen cups of cups met een rubber bal of pompje. Door het vacuüm wordt de doorbloeding sterk gestimuleerd. Afhankelijk van de intensiteit kunnen er dan ook ronde paarsblauwe plekken ontstaan. Doorgaans blijven de cups 10 minuten zitten. Het is een effectieve manier om energie blokkades op te heffen zoals bij rug-, schouder- en nekklachten. Maar ook bij longproblemen en verkoudheid zijn ze effectief. Soms gebruik ik de cups om een hele zone te masseren.
Mogelijke bijwerkingen cupping
- Blauwe plekken: Een veelvoorkomende bijwerking van cupping therapie is het ontstaan van blauwe plekken. Deze blauwe plekken ontstaan door de zuigkracht van de cups op de huid. De blauwe plekken kunnen variëren in grootte en kleur. Ze verdwijnen meestal binnen een week, afhankelijk van de ernst van de blauwe plek.
- Pijnlijke huid: Sommige mensen kunnen na de behandeling last hebben van een pijnlijke huid. Dit kan worden veroorzaakt door de zuigkracht van de cups op de huid. De pijn kan variëren in intensiteit en duur. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat de pijn verdwijnt.
- Eczeem: indien je snel last hebt van eczeem is cupping niet altijd een goede behandeling omdat het eczeem kan verergeren.
- Blaarvorming: soms kunnen er kleine vochtblaasjes ontstaan door de onderdruk in de cup. Ze zijn niet schadelijk. Probeer de blaren zoveel mogelijk dicht te laten.
- Vermoeidheid: Cupping therapie kan ook vermoeidheid veroorzaken. Dit kan te wijten zijn aan de ontspanning die de behandeling kan veroorzaken. Sommige mensen ervaren een gevoel van vermoeidheid na de behandeling. Dit kan van enkele uren tot 3 dagen duren.
- Duizeligheid: Sommige mensen kunnen duizelig worden na een cupping behandeling. Dit kan te wijten zijn aan de ontspanning die de behandeling kan veroorzaken. Mensen die gevoelig zijn voor duizeligheid moeten extra voorzichtig zijn bij het ondergaan van cupping therapie. De duizeligheid kan enkele minuten tot enkele uren duren.
Guasha
Guasha is een techniek waarbij men gebruik maakt van bijvoorbeeld een jadesteen. ‘Gua’ betekent wrijven en schrapen. ‘Sha’ zijn kleine paars-rode puntjes die op de huid kunnen verschijnen vanwege de wrijving. Gestagneerde Qi /energie – die vaak leidt tot klachten of ziekten – kan met guasha in beweging worden gezet om zo te zorgen voor een betere doorstroming en het verwijderen van toxines.
Guasha kan worden gebruikt voor het behandelen van onder andere hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn, RSI, tennis/golf arm, rugpijn, PMS, zenuwpijn, heuppijn en kniepijn.
Het mooie van de guasha therapie is dat je er vrij makkelijk zelf thuis mee aan de slag kan. Ik zal je daarbij helpen.
Mogelijke bijwerkingen guasha
- Rode/blauwe vlekjes: Er kunnen rode/blauwe puntvlekjes op de huid komen, dit is alleen het resultaat van het stimuleren van de haarvaten en een normaal fenomeen. Deze verkleuringen zullen normaliter binnen een aantal dagen volledig zijn verdwenen.
- Gevoelige huid: na de behandeling is de huid vaak wat gevoelig.
- Vermoeidheid: Net zoals bij cupping en acupunctuur kan guasha therapie ook vermoeidheid veroorzaken.
Voedingsadvies
Ook voeding heeft binnen de traditionele Chinese geneeswijze een belangrijke rol. De ‘kwaliteit’ of ‘natuur’ van voeding kan van invloed zijn op jouw klacht. Zo zijn bijvoorbeeld kaneel of gember verwarmend, munt en komkommer verkoelend en peer bevochtigend. Voeding kan ook de boel vertragen of verstoppen en slijm vormen. Afhankelijk van jouw diagnose kan ik je aanraden sommige voedingsmiddelen te vervangen of juist toe te voegen aan je dagelijkse eet routine.
Een acupunctuurbehandeling kan zelfs teniet gedaan worden als het lichaam dagelijks belast wordt met voeding die niet goed voor je is.
Chinese Kruidenformules
Sinds mensenheugenis worden kruiden over de hele wereld ingezet om klachten te voorkomen of te verlichten.
Chinese kruiden kunnen als aanvulling of ondersteuning van de acupunctuurbehandeling worden ingezet.
Het bijzondere aan Chinese kruiden is dat ze bijna altijd worden ingezet als kruidenformule. Een kruidenformule is een mengsel van kruiden, zoals bijvoorbeeld ginseng, munt of engelwortel, en dat speciaal is afgestemd op de klachten. Deze samenstelling kan tot wel 24 Chinese kruiden bevatten en de losse kruiden zijn zorgvuldig bij elkaar gekozen om optimaal te kunnen werken. Dit is dan ook meteen de kracht van een Chinese kruidenformule. Gebruik van de kruiden samen met reguliere medicijnen is soms niet mogelijk omdat de kruiden de werking of bijwerkingen van de geneesmiddelen kunnen beïnvloeden. Hier wordt dan ook extra aandacht aan besteed bij het advies.